A MI TÖRTÉNETÜNK

A TBA Könyvek az egyetlen magyarországi, weird irodalomra specializálódott amatőr könyvkiadói projekt. A klasszikus és lovecrafti rémirodalom, a lovecrafti kozmikus rettenet, a weird és new weird a specialitásunk a nemzetközi, és a magyarországi színtérről egyaránt. A projekt a The Black Aether Lovecraftiánus Online Magazinból kinőtt – vagy éppen lesarjadzott – amatőr könyvkiadói projekt, amely 2019-ben azzal a céllal indult el, hogy a lovecraftiánus & weird kiadványok megjelenésének és terjesztésének feltételei biztosítva legyenek.

Nem tekintünk magunkra klasszikus értelemben vett kiadóként, sem magánkiadóként – hiszen a TBA Könyvek nem profitorientált –, annak ellenére, hogy a tevékenységünk, tevékenységi körünk a könyvkiadás. Magyarországon a horror, különösképpen a weird irodalmi zsáner az elmúlt évtizedekben mellőzött, szőr mentén érintett irodalmi műfaj volt. Tény, a magyarországi olvasók nagyon kis része kedveli a horrort, vagy egyáltalán ismeri a weird irodalmat – utóbbi valójában csak nagyon kicsi, underground közösségekben volt ismert és kedvelt. Az olvasóközösség méretét tekintve valójában érthető, hogy a magyarországi kiadóknak nem éri meg a horrorral foglalkozni.

Azonban a nemzetközi weird színtér évszázados múltra tekint vissza; csak őrültek vállalkoznak arra, hogy behozzák ezt az évszázados lemaradást.

Szerencsére az őrültek egymásra találtak, és az elmúlt években kiderült, hogy a weird irodalomnak van létjogosultsága Magyarországon. Az, hogy ez a folyamat elindulhatott, a közösség érdeme, azoknak a szerkesztőknek, fordítóknak, szerzőknek, grafikusoknak és egyéb területen közreműködőknek az érdeme, akik felélesztették, és töretlen energiával tartják életben a magyarországi weird irodalmat; ez nem egy, vagy két, de nem is négy ember munkájának az eredménye.

A TBA Könyvek csupán egy apró – bár fontos – fogaskerék a színtér működésében.

Tóth Edit / Tomasics József / Somogyi Gábor